woensdag 18 november 2009

Binnen vijf jaar werken ontwerpers en uitvoerders digitaal

Joop Paul, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, verwacht dat ontwerpers, werkvoorbereiders en uitvoerders binnen vijf jaar digitaal en driedimensionaal werken. Paul constateert dat de vereiste software en hardware beschikbaar zijn en dat het nu wachten is op jonge ingenieurs die met computers zijn opgegroeid.

Bij de richting civiele techniek lopen studenten volgens Paul nog wat achter, maar bij de studie bouwkunde wordt in het lesprogramma de nodige aandacht besteed aan werken met computers. Hij verwacht dat bouwbedrijven door de inzet van computers veel minder fouten gaan maken. Het voordeel is optimaal als alle partijen in het bouwtraject digitaal samenwerken. Momenteel zijn er zo`n vijf softwarepakketten die voldoen. Aan de lichte kant van het spectrum bevindt zich Revit en aan de zwaardere kant Catia.

Paul is tevens directeur van het ingenieursbureau Arup te Amsterdam. Het bureau maakt intensief gebruik van ICT voor personeelsbeleid, planning, financiƫn en het ontwikkelen van gebouwen. Michael Bittermann, een door Paul begeleide promovendus, ontwikkelt een ontwerpprogramma waarmee het mogelijk is een objectieve beoordeling te geven van een ruimte.

Geen opmerkingen: